Universele Photometer S4

Combinatiemeter S4
Universele photometer S4

De Hagner universele photometer is een combinatie van een luxmeter en een luminantiemeter. Deze is speciaal ontworpen voor het gebruik in het veld maar ook in het laboratorium. Door de toepassing van de verschillende functies is het mogelijk om b.v. lichtinvalshoeken, reflectiefactoren, contrasten, glansindicaties, transmissie en dachtlichtfactoren te meten. Er zijn hiervoor diverse optionele accessoires beschikbaar.

Er zijn ook diverse optionele licht- en stralingssensoren beschikbaar waarmee men andere fotometrische waarden kan meten zoals b.v. infrarood en ultraviolet straling.

De basis wordt gevormd door 2 silicium fotodiodes die gefilterd zijn zodat deze reageren volgens de CIE standaarden overeenkomstig met de spectrale gevoeligheid van het menselijk oog. De interne sensor is in het optische systeem ingebouwd en meet de luminantie binnen 10 (circelvormig beeld). De kijkhoek is ongeveer 110 en het meetbereik is 0,01 tot 200.000 cd/m2.

De externe sensor is cosinus gecorrigeerd om meetfouten door schuin invallend licht uit te sluiten en heeft een meetbereik van 0,01 tot 200.000 lux. De sensor wordt met een 2 meter lange kabel aan de meter bevestigd. Op de meter is een schakelaar voor de keuze van de sensor.

S4 met koffer
S4 met koffer

De meter wordt geleverd met een handige koffer waarin ook plaats is voor de losse sensor en extra accessoires.

De uitlezing is zowel analoog via de viewfinder als ook analoog en digitaal (LCD) aan de zijkant van de meter. De analoge meter is voorzien van een schaalverlichting voor uitlezing onder donkere omstandigheden. De digitale uitlezing is bedoeld voor het weergeven van de exacte gemeten waarde en is kan met de HOLD knop "bevroren" worden.

Met de analoge uitlezing door de viewfinder kunnen er oppervlakten gescand worden waardoor verschillen in lichtwaarden bepaald kunnen worden. De meetafstand is vanaf 0,5 meter tot oneindig zonder correctiefactoren. Door het optische ontwerp wordt ook gepolariseerd licht correct gemeten.

Specificaties in het kort.

Meetbereiken

Luminantie: 0,01 - 199,900 cd/m2 in 5 bereiken

Lux: 0,01 - 199,990 lux in 5 bereiken

Bepaling van hoeken enz.

Metingen met speciale sensoren.

 

Standaard sensoren

Twee silicium diodes, gefilterd zodat deze overeenkomen met de spectrale gevoeligheid van het menselijk oog volgens CIE. De illuminantiesensor (lux) is cosinus gecorrigeerd en heeft een meetoppervlak van Ø 10 mm.

 

Aansluiting voor externe instrumenten

Voorbeelden zijn b.v. dataloggers en schrijvers. De uitgang is 0 - 2.000 mV in stappen van 1 mV per weergegeven meetwaarde. De minimum impedantie is 1 kΩ.

 

Temperatuurbereik

-5oC tot +500C

 

Voeding

9 V type PP# alkaline batterij. Levensduur ca. 150 uur.

Optionele 9 - 12 VDC externe voeding.

 

Afmetingen

270 x 140 x 70 mm

 

Gewicht

1,2 kg, 2,3 kg met koffer

 

Speciale sensoren en andere accessoires

S4 opties
Enkele accessoires voor de S4

De Hagner universele photometer / stralingsmeter model S4 kan gezien worden als het hart van de meest complexe metingen. Door het gebruik van speciale losse sensoren en andere accessoires kunnen er veel verschillende fotometrische eenheden gemeten worden.

Er zijn speciale sensoren voor het meten van

Andere sensoren zijn

Andere accessoires zijn