Digitale Luxmeter EC1 en EC1-X

Digitale Luxmeter model EC1

Luxmeter EC1
Digitale luxmeter EC1

De Hagner Digitale Luxmeter model EC1 is een klein, handig en zeer eenvoudig te gebruiken instrument voor de nauwkeurige meting van de verlichting met een meetbereik van 0,1 tot 200.000 lux. Het instrument heeft een automatische 0-punts instelling evenals een automatische aan/uit schakelaar en een schakelaar met 4 posities voor de verschillende  meetbereiken. Een HOLD toets wordt gebruikt om de waarde in het digitale display vast te houden.

Gebruik EC1

Om het deksel te openen drukt u met de duim zacht op het voorste deel en met de vingers trekt u het uitstekende deel omhoog. De luxmeter gaat aan als het deksel wordt geopend en weer uit als het deksel wordt gesloten.

Zet de schuifschakelaar in de gewenste stand met de hoogste nauwkeurigheid en lees het display af. De HOLD knop houdt de waarde in het display vast zodra deze ingedrukt wordt. Na loslaten van de knop wordt weer de huidige meting weergegeven. De volledige instructies staan ook aan de binnenzijde van het deksel.

Onderhoud

Om batterijlekkage te voorkomen dient u alleen alkaline batterijen te gebruiken. Vervanging van de batterij is na ongeveer 350 uur continu gebruik nodig. Indien LOBAT op het display verschijnt kan de meter nog ca. 20 uur gebruikt worden. De batterij dient nu zo snel mogelijk te worden vervangen. Om de batterij te vervangen wordt het deksel geopend waarna de kruiskopschroef aan de bovenzijde wordt losgedraaid. De plaat wordt opgelicht en verwijderd waarna de batterij vervangen kan worden. Let op bij het terugzetten van de plaat dat deze onder de twee palletjes valt. Het witte plastic schijfje over de lichtsensor kan met een licht vochtige doek worden schoongemaakt. Gebruik hiervoor geen chemische middelen!

Kalibratie

De luxmeter is zorgvuldig gekalibreerd bij aflevering. Bij normaal gebruik is een herkalibratie niet nodig. Als u om wat voor reden dan ook vermoedt dat de luxmeter buiten de kalibratie valt dan kan deze geretourneerd worden voor onderzoek.


Digitale Luxmeter model EC1-X

Luxmeter EC1-X
Digitale luxmeter EC1-X

De EC1-X is ontworpen om gebruikt te worden op plaatsen waar het van belang is dat er geen schaduw van b.v. de gebruiker op de sensor valt. De EC1-X heeft daarom een externe sensor met 2 meter kabel. Indien dit te kort is zijn er verlengkabels leverbaar.

De EC1-X wordt net als de EC1 gebruikt. De externe sensor kan los- en vastgemaakt worden zonder dat dit schade berokkent aan het meetinstrument. Zorg ervoor dat de kabel niet gedraaid of geknakt wordt. Het wordt aanbevolen om de kabel om de externe sensor te wikkelen en niet om het meetinstrument.
Opmerkingen

De externe sensor wordt individueel gekalibreerd op het meetinstrument en kan niet verwisseld worden met andere sensoren. Let er op dat het instrumentnummer overeenkomt met het nummer van de sensor.

Specificaties EC1 en EC1-X

Sensor Silicium fotodiode, Vλ- gefilterd en cosinus gecorrigeerd
Meetbereik 0,1 - 200.000 lux
Nauwkeurigheid Beter dan ± 3% (±1 digit)
Voeding 9 V batterij type PP3 alkaline
Afmetingen 135 x 75 x 35 mm
Gewicht 0,19 kg (EC1-X 0,36 kg inclusief koffer)
EC1-X met koffer
EC1-X met koffer